S'HAN OBTINGUT 5 CITES DE PRESÈNCIA
Variant lèxica
Ampelònim
Àrea geogràfica
Període
Font de referència
Transcripció
-
moc de gall [5]
- moc de gall (Catalunya, 1889)
-
moc de gallmoc de gallCatalunya1889Estació Ampelogràfica Catalana. (1889). Estación Ampelográfica Catalana. Gaceta Agrícola del Ministerio de Fomento. Vol. XX, p. 313-315: p. 314Variedades del país: Sumoll, Garnacha, Mataró, Ull de llebre, Terrasench, Parrella granada, Monastrell de gra gros, Monastrell de gra menut, Trobat negre, Ribot, Morenillo de Benicarló, Mazuela, Valenciá negre, Esquichagós, Parreleta, Parrel verdal, Vidadico, Aragonés, Castellano, Bobal (planta de Requena), Xerelo, Picapoll, Valenciá, Moscatel, Macabeo, Multonach, Malvasía Raset, Moc de gall, Grec, Bonas llavós, Pedro Jiménez, Palomino de Jerez, Pasa grande de Esmirna, Sultanina.
- moc de gall (Penedès, 1950)
-
moc de gallmoc de gallPenedès1950Giralt i Raventós, Emili. (1950). Vocabulario panadesense de la viña y el vino. ca. 1950: p. 16Sota el títol "III. Variedades de la vid cultivadas en el Panadés: a) Uva blanca". "Sin. Dit de donzella, Queixal de gos, Queixal de llop.- Cast. Dedos de doncella."
- moch de gall (Catalunya, ca. 1908)
-
moc de gallmoch de gallCatalunyaca. 1908Girona Trius, Pere Joan. (ca. 1908). Lecciones de viticultura y enología. Barcelona : Libr. autografia de J. Mora, [ca. 1908]: p. 22"Principales variedades cultivadas en Cataluña: Cepas de uvas blancas (...) Otras variedades menos importantes son las llamadas Moch de gall, y Grech.
- moch de gall (Sant Vicenç dels Horts, 1871)
-
moc de gallmoch de gallSant Vicenç dels Horts1871Justo y Villanueva, Luis. (1871). Exposiciones de uvas: celebradas por el Instituto Agrícola Catalan de San Isidro en los días 6,7,8 y 24,25,26 y 27 de setiembre de 1871. Revista del IACSI. P. 309-321: p. 312Expositor: Costa (D. Agustin). Localidad: San Vicens dels Hors.
- mocs de gall (Prat de Llobregat, el, 1936)
-
moc de gallmocs de gallPrat de Llobregat, el1936Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2"Aquests ceps eren varis 'trenca ventres' i 'mocs de gall' que s'en deien així perquè feien un gra llarg, punxagut, molt semblant al ma del gall, eren blancs-grocs, d'una pell molt fina, molt dolça, molt aromàtics d'un paladar semblant al moscatell. Com hem dit s'emparrava per l'arbre i s'enramava d'uns arbres a altres. (...) Amb els raïms de les parres es feia un vi clar, brillant, groc de viratje verdós com el Santern. Tenia més grau que el de les vinyes de terra. Era molt apreciat, se'l considerava medicinal i s'emprava contra les inflamacions de la vista. S'en deia viagre."
S'HAN OBTINGUT 5 CITES DE PRESÈNCIA
Variant lèxica
Ampelònim
Àrea geogràfica
Període
Font de referència
Transcripció
-
1871 [1]
- moch de gall (Sant Vicenç dels Horts)
-
moc de gallmoch de gallSant Vicenç dels Horts1871Justo y Villanueva, Luis. (1871). Exposiciones de uvas: celebradas por el Instituto Agrícola Catalan de San Isidro en los días 6,7,8 y 24,25,26 y 27 de setiembre de 1871. Revista del IACSI. P. 309-321: p. 312Expositor: Costa (D. Agustin). Localidad: San Vicens dels Hors.
-
1889 [1]
- moc de gall (Catalunya)
-
moc de gallmoc de gallCatalunya1889Estació Ampelogràfica Catalana. (1889). Estación Ampelográfica Catalana. Gaceta Agrícola del Ministerio de Fomento. Vol. XX, p. 313-315: p. 314Variedades del país: Sumoll, Garnacha, Mataró, Ull de llebre, Terrasench, Parrella granada, Monastrell de gra gros, Monastrell de gra menut, Trobat negre, Ribot, Morenillo de Benicarló, Mazuela, Valenciá negre, Esquichagós, Parreleta, Parrel verdal, Vidadico, Aragonés, Castellano, Bobal (planta de Requena), Xerelo, Picapoll, Valenciá, Moscatel, Macabeo, Multonach, Malvasía Raset, Moc de gall, Grec, Bonas llavós, Pedro Jiménez, Palomino de Jerez, Pasa grande de Esmirna, Sultanina.
-
ca. 1908 [1]
- moch de gall (Catalunya)
-
moc de gallmoch de gallCatalunyaca. 1908Girona Trius, Pere Joan. (ca. 1908). Lecciones de viticultura y enología. Barcelona : Libr. autografia de J. Mora, [ca. 1908]: p. 22"Principales variedades cultivadas en Cataluña: Cepas de uvas blancas (...) Otras variedades menos importantes son las llamadas Moch de gall, y Grech.
-
1936 [1]
- mocs de gall (Prat de Llobregat, el)
-
moc de gallmocs de gallPrat de Llobregat, el1936Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2"Aquests ceps eren varis 'trenca ventres' i 'mocs de gall' que s'en deien així perquè feien un gra llarg, punxagut, molt semblant al ma del gall, eren blancs-grocs, d'una pell molt fina, molt dolça, molt aromàtics d'un paladar semblant al moscatell. Com hem dit s'emparrava per l'arbre i s'enramava d'uns arbres a altres. (...) Amb els raïms de les parres es feia un vi clar, brillant, groc de viratje verdós com el Santern. Tenia més grau que el de les vinyes de terra. Era molt apreciat, se'l considerava medicinal i s'emprava contra les inflamacions de la vista. S'en deia viagre."
-
1950 [1]
- moc de gall (Penedès)
-
moc de gallmoc de gallPenedès1950Giralt i Raventós, Emili. (1950). Vocabulario panadesense de la viña y el vino. ca. 1950: p. 16Sota el títol "III. Variedades de la vid cultivadas en el Panadés: a) Uva blanca". "Sin. Dit de donzella, Queixal de gos, Queixal de llop.- Cast. Dedos de doncella."