-
Varietat
macabeu -
Variant lèxica
macabeu
-
Àrea geogràfica
Maresme -
Període
1890 -
Font de referència
Roig i Armengol, Ramon. (1890). Memoria acompanyatoria al mapa regional vinícola de la provincia de Barcelona. Barcelona : s.n., 1890 -
Pàgina
p. 67
-
Transcripció
Las varietats que's cultivan en la Comarca son: [...] Blancas: Pansa (xarel-lo); en gran escala pera ví en los plans rosts, y lleva bastant. Madura per Septembre. Turbat ó Trobat; en la part montanyosa, en poca esala y lleva molt en terrenos aspres. Picapoll; en terrenos montanyosos y en poca escala. S'aprecía bastant pera taula. Madura á mitjans de Septembre. Martoreya; en la montanya y lleva bastant, peró no de molt bona qualitat son fruyt. Hi há un'altra mena rosada poch estesa en la comarca. Salvatá; en tota classe de terrenos y lleva bastant. Madura á últims de Septembre. Moscatell; per tot arreu, de poch fruyt, apreciat pera taula; madura á mitjans de Septembre. Abunda més lo Moscatell romà ó de grá daurat. Joanenchs; en tots terrenos, ab abundancia, bastant fruyt y serveix pera taula. Macabeu; en los terrenos montanyosos ab abundancia y lleva bastant. Pansa valenciana; en tota classe de terrenos ab abundancia, dona molt fruyt y servei pera taula. Castellá; en tots terrenos, en emparrats y lleva molt. Malvasía; en terrenos montanyosos, dona bastant fruyt y bó y serveix pera ví. Sense nom ó desconegut; cultivada ab cuydado sembla que sería molt apropósit pera los mercats francesos, per son gust especial, aspecte del rahím que sembla de cera, y altras bonas particularitats.