S'HAN OBTINGUT 6 CITES DE PRESÈNCIA

Variant lèxica
Ampelònim
Àrea geogràfica
Període
Font de referència
Transcripció
  • garnatxa [1]
    • garnatja (1936)
    • garnatxa
      garnatja
      Prat de Llobregat, el
      1936
      Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2
      "Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".
  • macabeu [1]
    • macabeo (1936)
    • macabeu
      macabeo
      Prat de Llobregat, el
      1936
      Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2
      "Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".
  • moc de gall [1]
    • mocs de gall (1936)
    • moc de gall
      mocs de gall
      Prat de Llobregat, el
      1936
      Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2
      "Aquests ceps eren varis 'trenca ventres' i 'mocs de gall' que s'en deien així perquè feien un gra llarg, punxagut, molt semblant al ma del gall, eren blancs-grocs, d'una pell molt fina, molt dolça, molt aromàtics d'un paladar semblant al moscatell. Com hem dit s'emparrava per l'arbre i s'enramava d'uns arbres a altres. (...) Amb els raïms de les parres es feia un vi clar, brillant, groc de viratje verdós com el Santern. Tenia més grau que el de les vinyes de terra. Era molt apreciat, se'l considerava medicinal i s'emprava contra les inflamacions de la vista. S'en deia viagre."
  • picapoll [1]
    • picapoll (1936)
    • picapoll
      picapoll
      Prat de Llobregat, el
      1936
      Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2
      "Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".
  • trencaventres [1]
    • trenca ventres (1936)
    • trencaventres
      trenca ventres
      Prat de Llobregat, el
      1936
      Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2
      "Aquests ceps eren varis 'trenca ventres' i 'mocs de gall' que s'en deien així perquè feien un gra llarg, punxagut, molt semblant al ma del gall, eren blancs-grocs, d'una pell molt fina, molt dolça, molt aromàtics d'un paladar semblant al moscatell. Com hem dit s'emparrava per l'arbre i s'enramava d'uns arbres a altres. (...) Amb els raïms de les parres es feia un vi clar, brillant, groc de viratje verdós com el Santern. Tenia més grau que el de les vinyes de terra. Era molt apreciat, se'l considerava medicinal i s'emprava contra les inflamacions de la vista. S'en deia viagre."
  • xarelo [1]
    • xarelo (1936)
    • xarelo
      xarelo
      Prat de Llobregat, el
      1936
      Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2
      "Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".

S'HAN OBTINGUT 6 CITES DE PRESÈNCIA

S'HAN OBTINGUT 6 CITES DE PRESÈNCIA

Variant lèxica
Ampelònim
Àrea geogràfica
Període
Font de referència
Transcripció
  • 1936 [6]
    • garnatja (Prat de Llobregat, el)
    • garnatxa
      garnatja
      Prat de Llobregat, el
      1936
      Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2
      "Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".
    • macabeo (Prat de Llobregat, el)
    • macabeu
      macabeo
      Prat de Llobregat, el
      1936
      Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2
      "Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".
    • mocs de gall (Prat de Llobregat, el)
    • moc de gall
      mocs de gall
      Prat de Llobregat, el
      1936
      Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2
      "Aquests ceps eren varis 'trenca ventres' i 'mocs de gall' que s'en deien així perquè feien un gra llarg, punxagut, molt semblant al ma del gall, eren blancs-grocs, d'una pell molt fina, molt dolça, molt aromàtics d'un paladar semblant al moscatell. Com hem dit s'emparrava per l'arbre i s'enramava d'uns arbres a altres. (...) Amb els raïms de les parres es feia un vi clar, brillant, groc de viratje verdós com el Santern. Tenia més grau que el de les vinyes de terra. Era molt apreciat, se'l considerava medicinal i s'emprava contra les inflamacions de la vista. S'en deia viagre."
    • picapoll (Prat de Llobregat, el)
    • picapoll
      picapoll
      Prat de Llobregat, el
      1936
      Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2
      "Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".
    • trenca ventres (Prat de Llobregat, el)
    • trencaventres
      trenca ventres
      Prat de Llobregat, el
      1936
      Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2
      "Aquests ceps eren varis 'trenca ventres' i 'mocs de gall' que s'en deien així perquè feien un gra llarg, punxagut, molt semblant al ma del gall, eren blancs-grocs, d'una pell molt fina, molt dolça, molt aromàtics d'un paladar semblant al moscatell. Com hem dit s'emparrava per l'arbre i s'enramava d'uns arbres a altres. (...) Amb els raïms de les parres es feia un vi clar, brillant, groc de viratje verdós com el Santern. Tenia més grau que el de les vinyes de terra. Era molt apreciat, se'l considerava medicinal i s'emprava contra les inflamacions de la vista. S'en deia viagre."
    • xarelo (Prat de Llobregat, el)
    • xarelo
      xarelo
      Prat de Llobregat, el
      1936
      Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2
      "Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".