S'HAN OBTINGUT 6 CITES DE PRESÈNCIA
Variant lèxica
Ampelònim
Àrea geogràfica
Període
Font de referència
Transcripció
-
garnatxa [1]
- garnatja (1936)
-
garnatxagarnatjaPrat de Llobregat, el1936Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2"Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".
-
macabeu [1]
- macabeo (1936)
-
macabeumacabeoPrat de Llobregat, el1936Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2"Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".
-
moc de gall [1]
- mocs de gall (1936)
-
moc de gallmocs de gallPrat de Llobregat, el1936Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2"Aquests ceps eren varis 'trenca ventres' i 'mocs de gall' que s'en deien així perquè feien un gra llarg, punxagut, molt semblant al ma del gall, eren blancs-grocs, d'una pell molt fina, molt dolça, molt aromàtics d'un paladar semblant al moscatell. Com hem dit s'emparrava per l'arbre i s'enramava d'uns arbres a altres. (...) Amb els raïms de les parres es feia un vi clar, brillant, groc de viratje verdós com el Santern. Tenia més grau que el de les vinyes de terra. Era molt apreciat, se'l considerava medicinal i s'emprava contra les inflamacions de la vista. S'en deia viagre."
-
picapoll [1]
- picapoll (1936)
-
picapollpicapollPrat de Llobregat, el1936Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2"Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".
-
trencaventres [1]
- trenca ventres (1936)
-
trencaventrestrenca ventresPrat de Llobregat, el1936Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2"Aquests ceps eren varis 'trenca ventres' i 'mocs de gall' que s'en deien així perquè feien un gra llarg, punxagut, molt semblant al ma del gall, eren blancs-grocs, d'una pell molt fina, molt dolça, molt aromàtics d'un paladar semblant al moscatell. Com hem dit s'emparrava per l'arbre i s'enramava d'uns arbres a altres. (...) Amb els raïms de les parres es feia un vi clar, brillant, groc de viratje verdós com el Santern. Tenia més grau que el de les vinyes de terra. Era molt apreciat, se'l considerava medicinal i s'emprava contra les inflamacions de la vista. S'en deia viagre."
-
xarelo [1]
- xarelo (1936)
-
xareloxareloPrat de Llobregat, el1936Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2"Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".
S'HAN OBTINGUT 6 CITES DE PRESÈNCIA
Variant lèxica
Ampelònim
Àrea geogràfica
Període
Font de referència
Transcripció
-
1936 [6]
- garnatja (Prat de Llobregat, el)
-
garnatxagarnatjaPrat de Llobregat, el1936Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2"Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".
- macabeo (Prat de Llobregat, el)
-
macabeumacabeoPrat de Llobregat, el1936Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2"Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".
- mocs de gall (Prat de Llobregat, el)
-
moc de gallmocs de gallPrat de Llobregat, el1936Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2"Aquests ceps eren varis 'trenca ventres' i 'mocs de gall' que s'en deien així perquè feien un gra llarg, punxagut, molt semblant al ma del gall, eren blancs-grocs, d'una pell molt fina, molt dolça, molt aromàtics d'un paladar semblant al moscatell. Com hem dit s'emparrava per l'arbre i s'enramava d'uns arbres a altres. (...) Amb els raïms de les parres es feia un vi clar, brillant, groc de viratje verdós com el Santern. Tenia més grau que el de les vinyes de terra. Era molt apreciat, se'l considerava medicinal i s'emprava contra les inflamacions de la vista. S'en deia viagre."
- picapoll (Prat de Llobregat, el)
-
picapollpicapollPrat de Llobregat, el1936Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2"Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".
- trenca ventres (Prat de Llobregat, el)
-
trencaventrestrenca ventresPrat de Llobregat, el1936Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2"Aquests ceps eren varis 'trenca ventres' i 'mocs de gall' que s'en deien així perquè feien un gra llarg, punxagut, molt semblant al ma del gall, eren blancs-grocs, d'una pell molt fina, molt dolça, molt aromàtics d'un paladar semblant al moscatell. Com hem dit s'emparrava per l'arbre i s'enramava d'uns arbres a altres. (...) Amb els raïms de les parres es feia un vi clar, brillant, groc de viratje verdós com el Santern. Tenia més grau que el de les vinyes de terra. Era molt apreciat, se'l considerava medicinal i s'emprava contra les inflamacions de la vista. S'en deia viagre."
- xarelo (Prat de Llobregat, el)
-
xareloxareloPrat de Llobregat, el1936Pujol, Josep. (1936). Vinya, La. Noticiari Pratenc, núm. 2: 2.: p. 2"Les varietats que més esculturaven eren el xarelo, el picapoll, el macabeo i la garnatja. Aquesta feia uns raïms de rapa blanca, gra negre, petit, de pell molt fina molt dolça i de molt bon menjar".